STEP 1 (Jus Pandan)
100g air
12 helai daun pandan
Blend 10sec/speed 8-10
Tapis dan ambil juice sahaja
STEP 2 (Adunan Hijau)
Jus daun pandan
100ml santan
2 tbsp tepung jagung
Campur semua bahan, masak 20min/85°C /Speed 1, asingkan dalam bekas lain
STEP 3 (Adunan Putih)
400ml santan
2 tbsp tepung gandum
1 tsp garam
1 tbsp gula - Masuk semua bahan, masak 10min/85’C/Speed 1
Transfer ke dalam botol sos yang bermuncung
STEP 4 (Blend)
110g tepung gandum
200ml santan
100g gula
1 biji telur
Adunan hijau
- Blend licin 20sec/speed 8-10 dan pindahkan ke dalam botol sos
STEP 5
Masukkan air 500g, set 10min/Steaming.
Letakkan bekas pengukus diatas.
Selepas siap dikukus, buka penutup berhati-hati supaya air stim tidak menitik diatas kuih.